675 перегляд(ів)

Поняття про десятковий дріб. Порівняння, округлення, додавання і віднімання десяткових дробів

Мета: перевірити рівень навчальних досягнень учнів з теми.

Тип уроку: перевірка й корекція знань, навичок і вмінь.

Хід уроку

І. Умова тематичної контрольної роботи

Варіант 1

1°. Порівняйте: 1) 18, 3 і 18,287; 2) 0,5438 і 0,544.

2°. Округліть 1) до десятих: 3,875; 0,4351; 2) до сотих: 11,232; 0,4759.

3°. Виконайте дії:

1) 7,76 + 43,693; 2) 77,16 – 7,243; 3) 11 – 5,625; 4) 10,5 – (0,88 + 3,286).

4°. Швидкість пароплава проти течії річки дорівнює 24,8 км/год, а швидкість течії 2,7 км/год. Знайдіть швидкість пароплава за течією.

5*. Запишіть у метрах і обчисліть: 1) 32,5 м – 92 см; 2) 4, 3 км + 740 м.

6*. Ламана складається з трьох ланок. Довжина першої ланки дорівнює 8,3 см, що на 3,8 см менше від довжини другої ланки і на 2,7 см більше за довжину третьої. Чому дорівнює довжина ламаної?

7*. Напишіть чотири числа, кожне з яких більше за 7,33 і менше від 7,36.

8**. Які цифри можна поставити замість зірочок, щоб утворилася пра­вильна нерівність (у правій і лівій частинах нерівності зірочкою по­значено одну й ту саму цифру): 1) 0,*4 > 0,6 *; 2) 0,*5 < 0,5 *?

 

Варіант 2

1°. Порівняйте: 1) 21,397 і 21,4; 2) 0,825 і 0,8248.

2°. Округліть: 1) до десятих: 8,347; 0,86945; 2) до сотих: 13,9261; 0,4677.

3°. Виконайте дії:

1) 5,98 + 42,467; 2) 46,45 – 6,815; 3) 39 – 5,973; 4) 43,7 – (7,64 + 0,983).

4°. Швидкість катера за течією річки дорівнює 28,2 км/год, а власна швидкість катера 25,5 км/год. Знайдіть швидкість катера проти течії.

5*. Запишіть у метрах і обчисліть: 1) 19, 3 м – 58 см; 2) 3,6 км + 450 м.

6*. Одна зі сторін трикутника дорівнює 8,2 см, що на 3,9 см менше від довжини другої сторони і на 2,3 см більше за довжину третьої сторони трикутника. Знайдіть периметр трикутника.

7*. Напишіть чотири числа, кожне з яких менше від 3,72 і більше за 3,75.

8**. Які цифри можна поставити замість зірочок, щоб утворилася правильна нерівність (у правій і лівій частинах нерівності зірочкою позначено одну й ту саму цифру): 1) 0,*3 > 0,6 *; 2) 0,*4 < 0,4*?

 

II. Розв’язання і відповіді

Варіант 1

1°. 1) 18,300 > 18,287; 2) 0,5438 < 0,5440.

2°. 1) 3,875  3,9; 0,4351  0,4; 2) 11,232  11,23; 0,4759  0,48.

3°. 1) 51,453; 2) 69,917; 3) 5,375; 4) 6,334.

4°. 1) 24,8 + 2,7 = 27,5 (км/год) — власна швидкість;

2) 27,5 + 2,7 = 30,2 (км/год) — швидкість за течією.

Відповідь. 30,2 км/год.

5*. 1) 32,5 м – 92 см = 32,5 м – 0,92 м = 31,58 м.

2) 4,3 км + 740 м = 4300 м + 740 м = 5040 м.

6*. 8,3 + (8,3 + 3,8) + (8,3 – 2,7) = 26 (см) – довжина ламаної.

7*. 7,330 < х < 7,360; х може набувати одного із значень: 7,331; 7,332; 7,342; 7,359.

8**. 1) * Може набувати значень: 7, 8, 9;

2) * може набувати значень: 4, 3, 2, 1, 0.

 

Варіант 2

1°. 1) 21,397 < 21,400, 2) 0,8250> 0,8248.

. 1) 8,347  8,3; 0,86945  0,9; 2)13,9261  13,93; 0,4677  0,48.

3°. 1) 48,447; 2) 39,635; 3) 33,027; 4) 35,077.

4°. 1) 28,2 – 25,5 = 2,7 (км/год) — швидкість течії;

2) 25,5 – 2,7 = 22,8 (км/год) — швидкість проти течії.

Відповідь. 22,8 км/год.

5*. 1) 19,3 м – 58 см = 19, 3 м – 0,58 м = 18,72м;

2) 3,6 км + 450 м = 3600 м + 450 м = 4050 м.

6*. 1) 8,2 + (8,2 + 3,9) + (8,2 – 2,3) = 26,2 (см) – периметр трикутника.

Відповідь. 26,2 см.

7*. 3,720 < х < 3,750; х може набувати також значень: 3,721; 3,733; 3,747; 3,749.

8**. 1) * може набувати таких значень: 7, 8,9;

2) * може набувати таких значень: 3, 2,1, 0.

Icon of Urok 94 Urok 94 (10.4 KiB)
Скачав конспект! Скачай презентацію-->
загрузка...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *