783 перегляд(ів)

Середнє арифметичне. Відсотки. Частина 2

Мета: перевірити засвоєння учнями програмних знань і вмінь з теми.

Тип уроку: перевірка й корекція знань, умінь, навичок.

Хід уроку

I. Перевірка домашньої контрольної роботи

Зібрати зошити на перевірку.

 

II. Умова тематичної контрольної роботи № 9

Варіант 1

1°. Знайдіть середнє арифметичне чисел 34,6; 52,4; 41,8; 16.

2°. У магазин завезли 960 кг овочів. Морква становила 24% усіх заведених овочів. Скільки моркви завезли в магазин?

3°. За перший день турист проїхав відстань 35 км, що становить 70% усьо­го шляху, який йому треба подолати. Знайдіть довжину шляху, який треба подолати туристу.

4*. Катер плив 2,5 год зі швидкістю 34 км/год і 1,5 год зі швидкістю 30 км/год. Знайдіть середню швидкість катера на всьому шляху.

5*. За три дні друкарка надрукувала 60 аркушів. За перший день було ви­конано 35% усієї роботи, що становить 70% роботи, виконаної за дру­гий день. Скільки аркушів було надруковано за третій день?

6**. За першу годину було продано 84% усього морозива, за другу — 78% остачі, а, за третю — решту 88 пачок. Скільки пачок морозива було продано за три години?

 

Варіант 2

1°. Знайдіть середнє арифметичне чисел 53,6; 31,8; 42,4; 21.

2°. Парк займає площу, що дорівнює 42 га. Озеро займає 24% цієї площі. Знайдіть площу озера.

3°. За першу годину автомобіль подолав відстань 72 км, що становить 18% довжини шляху, який йому треба подолати. Знайдіть загальний шлях, який треба подолати автомобілю.

4*. Черепаха повзе 3 год зі швидкість 15,3 км/год і 2 год зі швидкістю 12,4 км/год. Знайдіть середню швидкість черепахи на всьому шляху.

5*. Три насоси наповнили водою басейн об’ємом 320 м2. Перший насос наповнив басейн на 20%, що становить 32% об’єму води, яку перека­чав третій насос.

6**. За перший день турист проїхав 20% усього шляху, за другий — 60% ос­тачі, а за третій — решту 48 км. Знайдіть довжину шляху, який подолав турист за три дні.

 

III. Розв’язання і відповіді

Варіант 1

1°. . Відповідь. 36,2.

2°. 960 : 100 · 24 = 230,4 (кг). Відповідь. 230,4 кг.

3°. 35 : 70 · 100 = 50 (км) — увесь шлях. Відповідь. 70 км.

4*.  (км/год). Відповідь. 32,5 км/год.

5*. 1) 60 : 100 · 35 = 21(с.) – за 1-й день;

2) 21 : 70 · 100 = 30(с.) – за 2-й день;

3) 60 – (30 + 21) = 9 (с.) — за 3-й день.

Відповідь. 9 сторінок.

6**. 1) 100 – 78 = 22 (%) становить 88 пачок;

2) 88 : 22 · 100 = 400 (пачок) – остача після 1-й години (за 2 і 3 год);

3) 100 – 84 = 16 (%) становить 400 пачки;

4) 400 : 16 · 100 = 2500 (пачки) — за три години.

Відповідь. 2500 пачок.

 

Варіант 2

1°. . Відповідь. 37,2.

2°. 42 : 100 · 24 = 10,08 (га) площа озера. Відповідь. 10,08 га.

3°. 72 : 18 · 100 = 400 (км) – увесь шлях. Відповідь. 400 км.

4*. (км/год).

Відповідь. 14,14 км/год.

5*. 1) 320 : 100 · 20 = 64 (м3) – качав перший насос;

2) 64 : 32 · 100 = 200 (м3) – перекачав 2-й насос;

3) 320 – (64 + 200) = 56 (м3) — перекачав 3-й на­сос.

Відповідь. 56 м3.

6**. 1) 100 – 60 = 40(%) становить 48 км;

2) 48 : 40 · 100 = 120(км) — за II і III день;

3) 100 – 20 = 80 (%) становить 120 км;

4) 120 : 80 · 100 = 150 (км) – увесь шлях.

Відповідь. 150 км.

Icon of Urok 125 Urok 125 (12.2 KiB)
Скачав конспект! Скачай презентацію-->
загрузка...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *